Про нас пишуть...

Назад

Заощадити на сушінні

Компанія «ТАС Агро» істотно здешевила виробничі витрати завдяки заміні природного газу на тверде паливо

Вкрай низькі ціни на зерно змушують українських аграріїв шукати нові способи оптимізації витрат, щоб отримати більш-менш нормальну рентабельність вирощування сільгоспкультур. Особливо це стосується кукурудзи, яка за високих капіталовкладень у кожен гектар посівів потребує ще й серйозного досушування. Іноді доводиться «знімати» із зібраного зерна всі 20 або навіть 25% надмірної вологості.

З тим вартість природного газу в багатьох випадках множить на нуль потенційні прибутки фермерів. Не краща ситуація і в комерційних елеваторів, керівництво яких змушене працювати впритул до порогу рентабельності, використовуючи дорогий природний газ.

Утім, варіанти подолання такої складної ситуації існують і тут корисним буде досвід відомої компанії «ТАС Агро». Зокрема, керівництво компанії істотно модернізувало роботу свого елеватора на Чернігівщині, що дало змогу покращити фінансовий стан підприємства та всієї компанії загалом.

«ТАС Агро» має це велике зерносховище вже 11 рік і на етапі придбання тут були тільки підлогові сховища. Рік за роком компанія якісно розвивала свій актив, установлюючи сучасне обладнання — металеві силоси, зерносушарки, транспортне оснащення тощо.

 

___________________________

Протягом календарного року тут вдавалося робити в середньому по 2,5 оберти зберігання тільки на власному зерні

___________________________

 

Зрештою сукупна потужність одночасного зберігання зерна досягнула майже 60 тис. тонн. Протягом календарного року тут вдавалося робити в середньому по 2,5 оберти зберігання тільки на власному зерні. Тобто за сезон на цьому елеваторі «ТАС Агро» перевалювали до 150 тис. тонн урожаю.

Під такі чималі обсяги продукції була створена відповідна логістична структура. Зокрема, тут активно застосовували залізничний транспорт для вивезення зерна. Є дві залізничні й одна автомобільна лінії відвантаження.

Нині ситуація з відомих причини, пов’язаних з утрудненим експортом зерна, погіршилася. Довелося навіть тимчасово відмовитися від приймання врожаю від сторонніх компаній, бо наявних потужностей вистачає тільки для роботи з власним зерном.

Зображення видалено.

З тим елеватор повністю оснащено сучасним високоефективним обладнанням для повного циклу доробки, зберігання й транспортування продукції.

Директор елеваторного господарства «ТАС Агро» Гліб Ісічко зазначив, що розвиток власних елеваторів є стратегічним завданням компанії. Наприклад, для північного кластера обсяг одночасного зберігання має становити 100–110 тис. тонн, і тепер у цьому напрямі вже триває активна робота. Для інших елеваторів роблять обчислення, щоб визначити реальні потреби й ухвалити рішення щодо загальної стратегії компанії. Вже нині спостерігається покращення економічних показників підприємств зі зберігання зерна: вони стають ефективнішими та продуктивнішими. І, незважаючи на непрості часи, розвиток триває.

Важливо, що оскільки елеватор за нинішніх непростих умов зі зберіганням зерна потребує істотного розширення потужностей, частину кукурудзи тут зберігатимуть у поліетиленових рукавах. Утім, можливі й інші варіанти розвитку зернозберігального підприємства, адже реалізувати сьогодні врожай дуже складно, і передусім мова про ранні зернові та кукурудзу. Існують плани збільшення потужностей одночасного зберігання до 90–100 тис. тонн зерна. Зокрема, буде встановлено шість нових металевих силосів.

Нині продуктивність приймання зерна на розташованому в Чернігівській області елеваторі «ТАС Агро» досягає 100 т/год. Очищення привезеного врожаю відбувається на барабанних сепараторах КБС від KMZ Industries. Сушіння зерна провадиться із застосуванням сучасного агрегата відомого шведського виробника Tornum, а також удосконалених вітчизняних сушарок ДСП50Е.

Показово, що продуктивність роботи сушарки Tornum досягає 58 т/га за умови зняття 10% вологості на кукурудзі. Завдяки таким високим показникам шведська сушарка обробляє добрі дві третини зерна, що надходить на елеватор.

Що відбувається в галузі післязбиральної доробки зерна, надто ж кукурудзи, чудово знають усі вітчизняні аграрії. Майже щороку вологу кукурудзу фізично складно зібрати з поля, складно перевезти й дуже дорого — довести до базової вологості 14% та закласти на зберігання. Це все було непросто навіть до початку повномасштабної війни, а що вже казати про минулу осінь та поточний сезон…

Тому керівництво зерносховища вирішило втілити низку дієвих заходів, щоб нормалізувати роботу підприємства та покращити її рентабельність.

Так, на елеваторі «ТАС Агро» після початку суттєвих перебоїв з електрикою було вирішено придбати електрогенератор, щоб забезпечувати бодай базові потреби в електроенергії. Це дало змогу не зупиняти робочі процеси, зберігаючи продуктивність та якість роботи.

Зображення видалено.

Утім, основним проєктом на елеваторі, який було реалізовано цьогоріч, став частковий перехід на застосування альтернативних твердих видів палива на противагу класичній технології з дорогим природним газом. Хоча однією з головних причин придбання твердопаливного теплогенератора стало також прагнення бути незалежними від зовнішніх постачальників палива.

Цікаво, що на різних об’єктах «ТАС Агро» до цього працювало вже п’ять теплогенераторів на твердому паливі. Що показово — усі виготовив один і той самий виробник — провідна вітчизняна компанія GRECO Group.

Проєкт на елеваторі, розташованому на Чернігівщині, став особливим, бо тут потрібно було виготовити вкрай потужний теплогенератор для вже згадуваної високопродуктивної зерносушарки Tornum, потужністю 12 МВт. Конструктори GRECO Group розв’язали це питання надзвичайно елегантно, об’єднавши в одній системі два теплогенератори, що працюють паралельно і керуються від одного щита автоматики.

 

___________________________

ДО РЕЧІ

Підготовка конструкції такого цікавого та доволі складного проєкту тривала п’ять місяців. До уваги брали всі, навіть найменші, деталі, починаючи від особливостей експлуатації всіх теплогенераторів у компанії «ТАС Агро» та закінчуючи нюансами конструкції самої сушарки Tornum, яка працює з рекуперацією.

Також пильну увагу звернули на питання безпеки, і новий теплогенератор став, без перебільшення, унікальним у цьому плані. Цей досвід став певним чином піонерським для конструкторів GRECO Group, і вони блискуче впоралися із завданням.

На виготовлення власне теплогенератора знадобилося трохи менше як півтора місяця. Готове обладнання відразу ж продемонструвало свої переваги — істотно зросла безпека роботи та економічність сушіння зерна, також значно знизилася потреба в персоналі для обслуговування агрегата.

___________________________

 

Як оптимальний вид палива для новинки було обрано соняшникові пелети, що мають найвищу теплотворність серед палива такого типу та найнижчу зольність. Поки що керівництво елеватора не визначилось із постачальником пелет. З одного боку, компанія вирощує достатньо соняшнику для виробництва власних пелет. З іншого боку, ймовірно може бути вигіднішим придбання пелет на місці, без високих витрат на логістику.

Цікаво, що економія палива тут досягається завдяки інноваційному рекуперативному напівтеплообміннику, який знижує витрати палива на 20%. Цьому ж сприяє і синхронізація роботи теплогенератора із сушаркою, щоб вони працювали як одна система. Також автоматика дозволяє теплогенератору працювати в режимі газового пальника, зокрема, миттєво вимикаючись у разі виникнення позаштатної ситуації. Основні культури, які планують сушити за допомогою новинки, — це насамперед соя та кукурудза.

 

Василь ЧЕРКАСспеціально для Агробізнесу Сьогодні

Фото Latifundist Media

 

Залишились запитання?
Задайте їх менеджеру
або звертайтесь за номером: (098) 888 58 48

49.255311987129, 28.482212000521

Контакти
Компанія “Греко Груп”

м. Вінниця, вул. Гонти, 35М

Відділ продажу
Відділ сервісу
Відділ бухгалтерії:
Відділ маркетингу
Графік роботи

Пн-Пт: з 9 по 18, Сб-Нд: вихідні

Собівартість сушіння від 8-12 грн з 1/т/%